ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΣΙ ΚΟΝΓΚ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΕΛ & ΕΥΑ ΚΟΣΚΟΥΜΠΑ

 Στα τέλη Νοεμβρίου ( Παρασκευή 23 έως Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2019) είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε δυο υπέροχους δασκάλους του ται τσι και του τσι κόνγκ τον Κάρελ & Εύα Κόσκουμπα. Οι δάσκαλοι αυτοί είναι προσωπικοί μου συνεργάτες απο πολύ παλιά, έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα αρκετές φορές για σεμινάρια.

Οι ίδιοι ασχολούνται με το στυλ Τσεν του ται τσι αλλά έχουν ξεκινήσει με το στυλ Γιάνγκ απο το 1978. Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για τους ίδιους και τι κάνουν στην ιστοσελίδα τους Chinese Internal Arts Association .

Το σεμινάριο παρακολούθησαν μαθητές από τη σχολή αλλά και εκτός αυτής και συμμετείχαν μαθητές από όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό το σεμινάριο είχαμε και πάλι την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας από δυο πολύ έμπειρους δασκάλους.  Μας δίδαξαν υπέροχα τσι κόνγκ όπως το Rising, Coiling & Descending Dragon*, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας  με Yigong* και Silk Realing* και διδαχτήκαμε Taiji fan (βεντάλια) και push hands.


*Yigong – mind/intent practice 

Αυτές οι ασκήσεις- ένα είδος τσι κόνγκ που έχει αναπτυχθεί απο την τέχνη του Yi quan (Γι τσουάν) – βοηθούν τον μαθητή να κατανοήσει το Yi (ένα είδος πρόθεσης)  και πώς να το χρησιμοποιήσει  στην κίνηση  αλλά προπαντός στις καθημερινές δραστηριότητες του. Το Yi είναι ένα κλειδί στην χρήση της εσωτερικής ενέργειας και χρήση της αβίαστης δύναμης.

Στις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες αυτή η κατανόηση έρχεται μετά απο πολλά χρόνια έντονης πρακτικής ενώ αν το κατανοήσει κανείς νωρίτερα μέσω των ασκήσεων του  Yi Gong , μπορεί να  προσθέσει την εμπειρία αυτήν στην εξάσκηση των πολεμικών τεχνών – οποιαδήποτε είναι η τέχνη του- κυρίως το ται τσι για εμάς- και να βελτιωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης μαθαίνει κανείς και πώς να χρησιμοποιεί αυτήν την πρόθεση και για θεραπευτικούς σκοπούς.

*Chan Si Gong (silk reeling)

Οι ασκήσεις Silk Reeling είναι ένα είδος ασκήσεων τσι κόνγκ που  είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της ροής του τσι και της ενέργειας Chan Si Jin (silk reeling energy)-   που είναι η καρδιά του Ται τσι.

Οι σπειροειδείς και στριφογυριστές κινήσεις τους,  βοηθούν στο να ασκηθούν όλες οι κλειδώσεις, και να αναπτυχθεί η σύνδεση με το σώμα καθώς και η  κυκλική κίνηση του  κάτω νταντιέν. Προέρχονται απο το στυλ Τσεν του ται τσι αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ένα είδος τσι κόνγκ απο όλους του ασκητές τσι κόνγκ και οποιοδήποτε στυλ Ται τσι τσουάν.

*Rising, Coiling & Descending Dragon qigong

Αυτό είναι ένα σετ απο όμορφες κινήσεις που χρησιμοποιούν σπειροειδείς κινήσεις που ανασηκώνονται και κατεβαίνουν και βοηθούν στο να τεντώσουν το σώμα κάνοντας του ένα εσωτερικό στρέτσινγκ και μασάζ. Συνήθως αυτές οι κινήσεις συνδέονται με φίδια και δράκους- ένα σύμβολο δύναμης στην Κινέζικη Μυθολογία. Η εξάσκηση αυτού του τσι κόνγκ βοηθάει στην βελτίωση του συντονισμού του σώματος, δυναμώνει του τένοντες και  συνδετικούς ιστούς και εμβαθύνει στην εσωτερική αίσθηση όλου του σώματος.  Σημείωση (δεν είναι η άσκηση του δράκου απο τα ταοϊστικά τσι κόνγκ). Το τσι κόνγκ αυτό προέρχται απο την τέχνη του Πακουά. (Baguazhang).

Μοιραστείτε τη σελίδα:

Comments are closed.