Κέντρο Tai Chi Chuan Νέας Σμύρνης
 

Ται Τσι Τσουάν (Taijiquan)

Το Taijiquan / Τai chi chuan (παλιά γραφή) είναι μια Κινέζικη τέχνη 700 χρόνων περίπου η οποία εξελίχθηκε στην σημερινή της μορφή τα τελευταία 300 χρόνια. Ανήκει στην οικογένεια των «εσωτερικών πολεμικών τεχνών». Οι αργές και απαλές κινήσεις του κρύβουν αρκετή δύναμη και ζωντάνια. Η φιλοσοφία του στηρίζεται πάνω στις αρχές του yin και του yang τις δυο αντίθετες δυνάμεις. Οι φόρμες του Τai chi chuan είναι συγκεκριμένες κινήσεις που εκφράζουν την δύναμη της ζωής που συνεχώς αλλάζει και κυλάει. Ο σταθερός ρυθμός επιτρέπει στο υποσυνείδητο να ησυχάσει και να συγκεντρωθεί. Οι κινήσεις μαθαίνονται σε διάστημα κάποιας χρονικής περιόδου, παρακολουθώντας τακτικά τα μαθήματα.

Η βασική εκπαίδευση του περιλαμβάνει διόρθωση και εκλέπτυνση αυτών των κινήσεων για αρκετό χρόνο ώστε να ανοίξει και να καλλιεργηθεί η εσωτερική ενέργεια που στα κινέζικα ονομάζεται chi (τσι). Αν ο εκπαιδευόμενος επιθυμεί μπορεί να μάθει και άλλες φόρμες αφού μάθει και εμβαθύνει πρώτα στην μεγάλη φόρμα (μετά από 1, 2 χρόνια). Απαραίτητη είναι η καθοδήγηση ενός δασκάλου για κάποια χρόνια ώστε να ενσωματωθούν οι σωστές αρχές. ΤοΤai chi chuan βοηθάει στην ανάπτυξη της εσωτερικής ενέργειας την ηρεμία του νευρικού συστήματος το άνοιγμα της αναπνοής την ανακούφιση των κλειδώσεων και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Βελτιώνει την αναπαραγωγή των κυττάρων , βοηθάει στην αϋπνία και λειτουργεί σαν προληπτική άσκηση για διάφορες ασθένειες. Αναπτύσσει την υπομονή και εμπιστοσύνη του εαυτού. Την σύγχρονη αυτή εποχή κυρίως το χρησιμοποιούμε σαν μια άσκηση κινησιοθεραπείας καθώς τα οφέλη του είναι πολλά.

Είναι μια άσκηση που μπορεί να εξασκηθεί ανεξαρτήτως ηλικίας έως και τα βαθιά γεράματα. Σαν πολεμική τέχνη (για όσους θέλουν να εξασκήσουν αυτή του την πλευρά ) δυναμώνει την εσωτερική ενέργεια πιο άμεσα από μια εξωτερική πολεμική τέχνη, δίνει ελαστικότητα και ευλυγισία στο σώμα χωρίς τον φόβο εξωτερικών τραυματισμών. Η κάθε του κίνηση είναι και μια τεχνική αυτοάμυνας που κατά την εξάσκηση της ο νους είναι ήσυχος αλλά ξύπνιος και κατευθύνει το σώμα. Έτσι επιτυγχάνεται μια ενότητα ηρεμίας και κίνησης. Καθώς όμως οι περισσότεροι εκπαιδευόμενοι δεν τους ενδιαφέρει η αυτοάμυνα, τα μαθήματα συγκεντρώνονται στο να μάθει κανείς τις αρχές της τέχνης και να τις χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητα του.

Τα κύρια στυλ του Ται τσι τσουάν είναι το Chen (Τσεν), Yang (Γιάνγκ), Wu (Βού), Hao (Χάο) και Sun (Σαν). Δημιουργός του Ται τσι τσουάν θεωρείται ο Chan San -Feng στην Κίνα από αρχαιότερους χρόνους. Το Τσέν στυλ είναι το παλαιότερο. Δημιουργός του Γιάνγκ στυλ είναι ο Yang Lu Chan (1799- 1872). Η σημερινή μορφή της φόρμας παραδοσιακού Γιάνγκ στυλ (που έχει προέλθει από το Τσέν στυλ) έχει καθιερωθεί από τον Yang Chen Fu (εγγονό του Yang Lu Chan), o οποίος το απλοποίησε αφαιρώντας την παλιά του δομή που περιείχε εκρηκτικές κινήσεις και ποδοκροτήματα δημιουργώντας μια πιο ήρεμη συνεχή αργή κίνηση με ανάλαφρες και σταθερές μετατοπίσεις.

Λίγα λόγια για τους δασκάλους του Γιάνγκ στυλ

Ο Yang Lu Chan ήταν κάποιος που ήθελε τόσο πολύ να μάθει ώστε πήγε να δουλέψει στην οικογένεια Chen ως υπηρέτης. Δούλεψε αρκετά χρόνια στην οικογένεια, και κάθε νύχτα κρυφοκοίταζε την εξάσκησή τους προσπαθώντας να μάθει την τέχνη.

Κάποια στιγμή τον ανακάλυψαν αλλά όταν είδαν την επιμονή και την ειλικρίνεια του και ότι είχε μάθει ήδη αρκετά παρατηρώντας και μόνο, τον δέχθηκαν σαν μαθητή. Από την οικογένεια του Yang Lu Chan δημιουργήθηκε το στυλ Yang Tai Chi Chuan.

Εγγονός του Yang Lu Chan ήταν ο Yang Chen Fu στον οποίο οφείλεται η τελική μορφή της μεγάλης φόρμας όπως την εξασκούμε σήμερα. Αφοσιωμένος μαθητής του ήταν ο Tung(Dong) Ying Jie, ο προπάππος του Μάστερ μας σήμερα Master Dong Da De (Alex Dong).

Ο Master Dong Da De (Alex Dong) είναι ο δάσκαλος με τον οποίο συνεργαζόμαστε και οποίος επισκέπτεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο την Ελλάδα δίνοντας σεμινάρια στους μαθητές, έτσι ώστε να ανεβάσει το επίπεδό τους. Το στυλ μας πλέον έχει μετονομαστεί σε Dong style Tai chi chuan καθώς ο τρόπος που εκτελείται προέρχεται απο  τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας  της οικογένειας Dong.

Στην σημερινή εποχή λόγω του ότι το Tai Chi Chuan έχει αλλάξει πολλές μορφές και χάνει την αυθεντικότητα του, είναι πολύ σημαντικό να διδάσκεται κανείς από εκπαιδευτές που είναι πολύ κοντά στις αρχικές του ρίζες.

TAI CHI CHUAN SLOW SET: Η μεγάλη παραδοσιακή φόρμα Dong style tai chi Αυτή η φόρμα έχει προέλθει απο την παραδοσιακή φόρμα Yang style tai chi. Έχει πλέον πάρει το όνομα της οικογενείας Dong . Είναι η κύρια εκπαίδευση στην τέχνη του ται τσι τσουάν. Εκεί ο μαθητής εκπαιδεύεται μαθαίνοντας την αλληλουχία των κινήσεων της, και τις βασικές αρχές της τέχνης. Αργότερα αφού μάθει την χορογραφία των κινήσεων , μαθαίνει πώς να εκπλεπτύνει τις κινήσεις, να εμβαθύνει στο νόημα τους, και να τις εκτελεί όσο γίνεται πιο σωστά. Η εκπαίδευση για την μάθηση της φόρμας κρατάει περίπου έναν χρόνο. Αποτελείται απο 3 μέρη. Το 1ο της μέρος είναι το μικρότερο, τα άλλα δύο είναι μεγαλύτερα. Η διάρκεια της κρατάει περίπου απο 34 – 40 λεπτά και η κίνηση είναι ομοιόμορφα αργή.
Η εμβάθυνση στην φόρμα αυτή μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια, ανάλογα με το πόσο θα ασχοληθεί ο ασκούμενος με την τέχνη αυτή. Χρησιμοποιείται ώς βάση για την εκμάθηση όλου του υπολοίπου υλικού.

TAI CHI PUSH HANDS (Ται τσι χέρια που σπρώχνουν): Ασκήσεις με δύο άτομα, εκμάθηση ανταλλαγής ενέργειας, καθώς και τεχνικές αυτοάμυνας.

Προαιρετικό μάθημα, συνίσταται μόνο σε όσους έχουν μάθει όλη την φόρμα. Εδώ ξεκινάει κανείς να μαθαίνει τις αρχές του Ται τσι σαν πολεμική τέχνη πρώτα με ήπια μορφή και αργότερα πιο δυναμικά. Ο καθένας ανάλογα με το επίπεδο του μπορεί να τα εξασκήσει είτε για ανταλλαγή ενέργειας μόνο είτε για να μάθει αυτοάμυνα είτε να χρησιμοποιήσει τις αρχές στην καθημερινότητα του.

ADVANCED SLOW SET:
Δημιούργημα του Master Alex Dong η φόρμα αυτή είναι μικρότερη σε διάρκεια (κρατάει περίπου 10 λεπτά) και το χαρακτηριστικό της είναι οτι περιέχει κινήσεις απο την αντίθετη πλευρά οι οποίες δεν υπάρχουν στην μεγάλη φόρμα slow set. Έτσι ο ασκούμενος έχει την ευκαιρία να εξισορροπήσει και την αντίθετη του πλευρά. Μέσα στην φόρμα επίσης ασκούνται και οι επόμενες 4 ενέργειες cai, lie, zho kao οι οποίες δεν ασκούνται τόσο στην μεγάλη φόρμα. Συστήνεται σε όσους έχουν ήδη μάθει την πρώτη μεγάλη φόρμα slow set.

DONG FAMILY FAST SET: (Η γρήγορη φόρμα της οικογένειας Ντόνγκ)
Φόρμα δημιούργημα της οικογένειας Dong, μικρής διαρκείας με αργές και γρήγορες κινήσεις. Μόνο για όσους έχουν δουλέψει την μεγάλη φόρμα για κάποιο χρονικό διάστημα (2,3 έτη)

KNIFE SET η Broadsword (Κυρτό Σπαθί): Η φόρμα του καμπυλωτού σπαθιού Yang Style.

KNISE SET advanced set: Η δεύτερη φόρμα του καμπυλωτού σπαθιού με περισσότερες και πιο απαιτητικές κινήσεις,

Οι φόρμες των κυρτών σπαθιών συνιστώνται μόνο σε όσους έχουν τελειώσει την μεγάλη φόρμα και η δεύτερη φόρμα συνιστάται σε πιο προχωρημένους μαθητές.

STRAIGHT SWORD (Iσιο σπαθί): Η φόρμα του ίσιου σπαθιού (jian) Yang Style.

Διδάσκεται κυρίως σε όσους έχουν τελειώσει το knife set.

FA JIN SET: Η φόρμα Ται τσι σε γρήγορο ρυθμό με fa jin.

TWO PERSON SET (Φόρμα Δύο Ατόμων): Κινήσεις της φόρμας συνδυασμένες με αντίστοιχες κινήσεις αντιπάλου.

HAO STYLE (HARD STYLE) : Το στύλ Χάο προήλθε απο το Γιάνγκ στυλ και είναι μια φόρμα που διδάσκεται μόνο σε πολύ προχωρημένους μαθητές. Ο Tung Ying Jie είχε μελετήσει επίσης απο τον Μαστερ  Li Xiang Yuan  ο οποίος ήταν μαθητής του  Hao Wei Jing, του ιδρυτή του Hao style Taiji.

TWO STICKS SET: Μία φόρμα με δύο στικς μέτριου μεγέθους που ο μαθητής μαθαίνει να βάζει την πρόθεση του εξίσσου ως πολεμικές εφαρμογές και στις δύο του πλευρές. Γυμνάζει τον επιδέξιο χειρισμό των στικς ώς όπλων μέσα απο τις αρχές της τέχνης του ται τσι τσουάν.

ΦΟΡΜΑ Μονής και διπλής ΒΕΝΤΑΛΙΑΣ: Η φόρμα βεντάλιας είναι μια μικρής διάρκειας φόρμα όπου ο ασκούμενος μαθαίνει να χειρίζεται την βεντάλια μέσα απο τις αρμονικές κινήσεις του ται τσι. Στην μονή βεντάλια χρησιμοποιούμε μία βεντάλια ενώ στην διπλή χρησιμοποιούμε δυο βεντάλιες (για το αριστερό και το δεξί χέρι). Στην διπλή βεντάλια γυμνάζουμε πολύ και την αριστερή μας πλευρά και αυτό εξισορροπεί και τις δύο πλευρές του σώματος. Πολύ χρήσιμες φόρμες για την εκγύμναση των καρπών, και ώμων καθώς και τον χειρισμό της βεντάλιας και ως όπλο και είναι κατάλληλη φρόμα και για τα δύο φύλα. Και οι δύο φόρμες έχουν δημιουργηθεί απο την Eva Koskuba.

Μοιραστείτε τη σελίδα:
EnglishGreek